Főoldal  ⁄  Hasznos tudnivalók  ⁄  Betegtájékoztató – Rögzített fogszabályozó készülék leszereléséhez

Betegtájékoztató – Rögzített fogszabályozó készülék leszereléséhez

Betegtájékoztató – Rögzített fogszabályozó készülék leszereléséhez

A rögzített készülék leszerelésével nem ér véget a fogszabályozó kezelés, csupán egy fontos határponthoz érkezik. Nagyon lényeges, hogy az elért eredményt minél hosszabb ideig meg tudjuk őrizni. Bár fogaink életünk végéig mozgásban vannak, a rögzített készülékkel történő aktív fogmozgatást követő visszarendeződés (recidíva) az első időszakban nagyon gyors lehet. Azért szükséges, hogy a leszerelést követően minél hamarabb (lehetőleg már a következő nap) a retenciós készülék átadásra kerüljön és viselése megkezdődjön. Leggyakrabban retenciós eszközként egy kivehető sin kerül átadásra, melynek viselési ideje általában az első 6 hónapban napi 14-16 óra. A 7-18 hónap között a viselési idő napi 8 órára csökkenhet. Fontos megjegyezni, hogy ebben az időszakban minden nap be kell tenni a készüléket a fenti időtartamra, akár nyaralás, akár betegség során sem maradhat el! A készülék lassú és fokozatos elhagyása másfél év után kezdődhet. Előszőr heti 1 napot lehet kihagyni. Amennyiben a kihagyott napot követően a páciens feszülést tapasztal, fogainak elmozdulását érzékeli a készülék továbbra is minden nap viselendő. Több heti, havi tesztelést követően, amennyiben nem tapasztalható visszarendeződés a kihagyott napok száma heti 2-re emelkedhet. Fontos megjegyezni, hogy ez nem két egymást követő napot jelent! Ha továbbra sincs probléma, egy nap viselést egy nap kihagyás követheti, majd egy nap viselést két nap kihagyás, utána heti egyszeri viselés, végül a készülék teljes elhagyása. A retenciós készülék viselése során bármikor, ha a páciens a készülék viselése során feszülést tapasztal, fogainak visszarendeződését észleli a viselési időtartam újra növelendő. Nagyon fontos, hogy a visszarendeződés mértéke, gyorsasága nagyon különböző lehet egyénenként, így a retenciós készülék viselési ideje minden páciensnél más, a fenti viselési idő csupán tájékoztató jellegű.

A kivehető retenciós készüléket fontos tisztán tartani. Amennyiben csupán rövid időtartamra volt bent elég vízzel leöblíteni, hosszabb (pár órás) viselést követően érdemes fogkefével, fogkrémmel alaposan megtisztítani. Szintén javasoljuk a fogszabályozótisztító tabletták használatát. Nem szabad viszont a készüléket hőnek kitenni, vagyis kifőzni, mert a készülék deformálódik és tönkremegy. A készüléket, amennyiben nincs viselés alatt, tároló dobozba kell tenni, mely megvédi a károsodásoktól. Nem szabad zsebbe, táskába helyezni, egyrészt higiéniai ok miatt, másrészt mert eltörhet, károsodhat. A készülékkel enni nem szabad, a beszéd kevésbé tiszta vele (bár ez a készség fejleszthető), más tevékenység során viszont használható. Fogcsikorgatás, fogszorítás során a készülék kophat, kilyukadhat, későbbiek során a lyukak mentén az elvékonyodott anyag törhet. Nagyon fontos, ha a viselés során bármilyen olyan rendellenességet tapasztal, ami miatt a készülék nem viselhető minél hamarabb keresse kezelőorvosát telefonon, SMS-ben vagy emailen.

Bizonyos helyzetekben a kivehető retenciós készülék helyett, mellett a páciens kérheti rögzített retenciós drótív (retainer) beragasztását. Fontos tudni azonban, hogy ez az eszköz általában csupán szemfogtól szemfogig (6 fogra) vagy 2-estől 2-ig (4 fogra) kerül ragasztásra, tehát a hátsó fogakat nem kontrollálja. A drótív nehezíti a fogtisztítást. A ragasztás fokozott rágóstressznek van kitéve, különösen a felső fogsoron, így a ragasztó az idő során elvékonyodhat, a drótív leválhat. Amennyiben a ragasztás leválik, a páciensnek azonnal jelentkeznie kell, különben a fogak visszarendeződése alakulhat ki. Nagyon ritka esetben, a ragasztott ív teljes leválása esetén, előfordulhat, hogy a lemozdult elem lenyelésre, leszippantásra kerül, ilyen esetben további, akár súlyos problémák is jelentkezhetnek. Amennyiben a retainer újra ragasztására kerül sor, az csak azt az állapotot tudja rögzíteni, amelybe a páciens jelentkezésekor került. Mindezek miatt a drótív ragasztását kevésbé javasoljuk, leginkább olyan esetekben, amikor a páciens a kivehető eszközt valamilyen ok miatt nem tudja viselni. Ilyenkor is tisztában kell lennünk a korlátaival.

Életünk során a fogainkat végig mozgásban vannak, fogsorunkat bármikor érheti olyan hatás, ami az elért eredményt változtathatja. Ezen tényezők közül kiemelkedik a bölcsességfogak előtörése, mely során a fejlődő fog megtolhatja a fogsort. Nagyon fontos ezen fogak hosszútávú követése, röntgenfelvételeken ellenőrzése, szükség esetén eltávolítása. A páciens a retenciós készülék viselése során is érezheti, hogy fogai próbálnak elmozdulni, a készülék ugyanannyi viselési idő mellett is egyre nehezebbé válik. Ilyen esetekben fontos a viselése idő növelése, illetve gyanakodhatunk arra, hogy a problémát a bölcsességfog okozza. Szükséges a kezelőorvos felkeresése, aki szájsebész kolléga bevonásával javasolhatja a bölcsességfog eltávolítását.