Főoldal  ⁄  Hasznos tudnivalók  ⁄  Betegtájékoztató – Rögzített fogszabályozó készülék viseléséhez

Betegtájékoztató – Rögzített fogszabályozó készülék viseléséhez

Betegtájékoztató – Rögzített fogszabályozó készülék viseléséhez

A fogszabályozás célja a fogak helyzetének és az állcsontok viszonyának esztétikai, funkcionális javítása. További előnyei lehetnek a torlódások feloldása miatti jobb tisztíthatóság, a kóros harapási formák kiküszöbölése által a fogágymegbetegedések megelőzése, illetve a harapási rendellenességek javításával az állkapocs ízület túlterhelésének megszüntetése. A fogszabályozást fogszabályozó szakorvos végzi, melyhez külön szakorvosi képesítés szükséges, emellett a képesítés meghosszabbításához folyamatos szakmai továbbképzéseken való részvétel igényeltetik.

A fogszabályozás menete egy konzultációval kezdődik, mely során a páciens és a kezelőorvos átbeszélik a kezelési lehetőségeket, célokat, költségeket, röntgenfelvételeket kérnek. Ezt követően a következő alkalommal véglegesítik a kezelési tervet, kiválasztják a bracketeket, lenyomatot vesznek. Igény esetén a kezelési tervet írásban is kézhez veheti. A fogszabályozó felragasztása hosszabb időt vesz igénybe. Maga a beavatkozás fájdalommentes, viszont a megszokása kényelmetlenséggel járhat. A ragasztást követően hozzávetőlegesen havonta, előre megbeszélt időpontban kell megjelenni, mely során készülék „aktiválása” zajlik. Amennyiben a kezelés alatt a páciensnek egyéb fogazatát illető beavatkozásra van szüksége vagy bármilyen rendellenességet tapasztal, azt jeleznie kell a kezelőorvos felé. Az eredmény elérésekor, a páciens és a kezelőorvos közös döntése alapján a készülék leszerelésre kerül. A rögzített készülék leszerelését követően, lehetőség szerint minél hamarabb, általában a következő napon az elért eredményt fenntartó, úgynevezett retenciós készülék kerül átadásra. Ennek megfelelő viselése a páciens felelőssége. Amennyiben a viseléssel bármilyen panasza van a kezelőorvost haladéktalanul értesítenie szükséges.

Bár a kezelés során a kezelőorvos mindent megtesz a kezelés céljainak maximális elérése érdekében, illetve a törekszik a lehető legkevesebb kellemetlenséget okozni, mégis előfordulhatnak nehézségek, komplikációk, mellékhatások, melyek befolyásolhatják a kezelés eredményét.

Fogszabályozó felragasztás előtti teendők: Ragasztott fogszabályozó viselési ideje alatt a fogak tömése, gyökérkezelése, fogkövek letisztítása sokszor nehézkesebb, ezért szükség esetén ezeket a beavatkozásokat érdemes elvégeztetni a fogszabályozás megkezdése előtt. Más esetekben viszont, torlódások feloldása során előfordulhat, hogy szuvasodások, fogkövek jobb megközelítésbe kerülnek. Ezen beavatkozásoknál szükség lehet konzerváló, illetve parodontológus szakorvos bevonására.

Fogeltávolítás: Bizonyos rendellenességek esetén szükség lehet fogak eltávolítására. Az ezzel járó kockázatokkal kapcsolatban érdemes a kezelés megkezdése előtt az eltávolítást végző szakorvossal konzultálni.

Kezdeti nehézségek: Az emberi száj igen érzékeny, ezért a fogszabályozás megkezdése után mindig számítani kell egy pár napos, hetes hozzászokási időszakra, illetve a nyálkahártya átmeneti, fogszabályozó okozta sérüléseire. Ajánlott a fogszabályozóhoz javasolt különböző viaszok használata, mellyel az irritáló részeket be lehet vonni. Szükséges lehet vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók használatára. Súlyosabb panaszok esetén keresse kezelőorvosát telefonon, sms-ben vagy emailen a további tüneti kezelési lehetőségekről.

Étkezés: A fogszabályozó viselésekor a harapás nehézkessé, kellemetlenné válhat. Ez különösen a ragasztást követő első időszakra, esetenként az aktiválást követő napokra igaz. Ebben az időszakban kerülni ajánlott a kemény, rágást igénybe vevő ételek fogyasztását. A teljes kezelés alatt figyelni kell azokra az ételekre melyek kárt tehetnek a fogszabályozóban, ezek lehetnek különböző magvak, kemény gyümölcsök, pirítós, pizzaszél, chips stb. A rágógumi szintén gyakran okozhatja bracketek lepattanását, különösen az alsó íven. A tisztíthatósági nehézségek miatt kerülendő a ragadós, cukros édességek úgymint karamella, gumicukor stb. fogyasztása.

Fogszabályozó készülék külső sérülései: Bizonyos esetekben, az arcot érő külső trauma esetén (sportolás, labdázás, baleset, stb) a bracketek felsebezhetik az orcát, illetve a bracketek, ívek letörhetnek. Lehetőség szerint kerülni kell az ilyen helyzeteket, illetve bizonyos sportok esetén javasolt a fejvédő, fogvédő használata.

Éjszakai csikorgatás, fogszorítás: Sajnos viszonylag gyakori probléma az éjszakai csikorgatás, fogszorítás, mely során a páciens tudatától függetlenül nagy erővel szorítja fogsorait. Ez is okozhatja a bracketek elmozdulását súlyosabb esetben akár a fogszabályozó ív törését.

Leesett bracket, bracket pótlása: Amennyiben szokatlan dolgot tapasztal vagy úgy érzi valahol meggyengül a fogszabályozója mihamarabb értesítse kezelőorvosát, mivel a leeső kisebb darabok lenyelése vagy belélegzése súlyosabb problémát is okozhat. Minden esetben tanácsos a leeső elemet megőrizni és a kezelésre magukkal hozni. Az elmozdult bracketet, tubust meg lehet próbálni visszaragasztani, amennyiben viszont nem kerül vissza a kezelőorvoshoz vagy károsodik akkor cserélni kell. Amennyiben új bracketet/tubust kell beszerezni, annak költségei a pácienst terhelik.

Fogszuvasodás és fogak elszineződése, a megfelelő szájápolás fontossága: A tökéletes szájhigiénia fenntartása rendkívül fontos a fogszabályozó kezelés alatt. Nem megfelelő szájápolás esetén elszíneződések, szuvasodás vagy fogágybetegség jelenhet meg. Ezeket a problémákat a felhalmozódó lepedék okozza. Rögzített fogszabályozó készülék nehezíti a fogak tisztántartását, több idő és nagyobb odafigyelés szükséges a korrekt szájápoláshoz. Speciális tisztítóeszközök használandóak, úgymint fogszabályozó fogkefe, fogköztisztító kefe, egysörtéjű fogkefe, speciális fogselyem (superfloss). Javasoljuk a fluoridtartalmú fogkrémek és szájvizek használatát (elmex). Ezek beszerzése és használata a páciens feladata. Itt is szükséges megemlíteni a magas cukortartalmú ételek, italok ajánlott kerülését.

Fogágybetegség: A nem megfelelő szájhigiénia a parodontium (fogat körülvevő csont és íny) megbetegedését vagy elváltozásának súlyosbodását okozhatja a fogszabályozó kezelés alatt. Szükség esetén parodontológus szakorvos bevonására lehet igény.

Csírahiány: Normál esetben az ember 20 tejfoggal és 32 maradó foggal rendelkezik. A populáció mintegy 10 százalékának viszont ennél kevesebb foga van. Leggyakrabban a bölcsességfogak hiányoznak, melyek általában nem igényelnek további kezelést. Szintén gyakori az 5-ös, illetve a felső 2-es, ritkább az alsó 1-es fogak hiánya. Ezek általában komolyabb beavatkozást igényelnek. Ez lehet fogszabályozási és/vagy protetikai (fogpótlástani) ellátás. A kezelésbe implantológus szakorvos bevonása is szükséges lehet. A csirahiány több fogat is érinthet, gyakran kimutatható öröklődés. A tejfogak csírahiánya rendkívül ritka.

Állcsontban ragadt, elő nem tört fogak: Egyes fogak az állcsontban ragadhatnak (impactált) vagy sikertelen előtörés miatt az íny alatt várakozhatnak. Legtöbb esetben ennek az előtöréshez szükséges hely hiánya vagy a rendellenes csírahelyzet az oka, míg más esetben minden ok nélkül jelentkeznek. Az elváltozások kezelése függhet a fog elhelyezkedésétől, a környező szituációtól, a fog fontosságától. Ennek megfelelően történhet a fog eltávolítása, sebészi feltárása és sorba állítása. Ezek a beavatkozások szájsebész bevonását teszik szükségessé. Bizonyos esetekben a hiányzó fogat fogpótlással vagy implantátummal kell pótolni. A fogmozgatás során a környező fogak gyökereinek közelsége további kockázatot jelenthet. Előfordulhat, a megfelelő legmagasabb szintű körültekintés mellett is gyökérfelszívódás.

Csontosan rögzült Fogak: Nagyon ritka esetben a fog a környező csonttal összenő (ankylotizálódik). Ez történhet a fogat érő külső trauma, gyökérkezelés esetén, gyulladással járó kórképeknél. Sokszor a kiváltó ok nehezen meghatározható. Ezekben az esetekben a fog mozgatása nem lehetséges. Az ankylolizált csontrészt szájsebész szakorvos megpróbálhatja eltávolítani, amennyiben nem sikerül, a mozdíthatatlan fog kihúzására és későbbi pótlására lehet szükség.

Gyökérfelszívódás, Fogbél sérülés: Előfordulhat, hogy a kezelés alatt egyes fogak gyökere megrövidül, részben felszívódik. A gyökérfelszívódás pontos okai ez idáig tisztázatlanok, éppen ezért nem megjósolható, hogy melyik páciensnél jelenik meg. Azonban a szakirodalom alapján elmondható, hogy még súlyos gyökérfelszívódás esetén is a fogak stabilizálódhatnak és hosszú távú megtarthatóságuk nem csökken. Amennyiben a kezelőorvos felszívódást diagnosztizál, javasolhatja a kezelés szüneteltetését vagy azonnali leállítását az eddig elért eredménytől függetlenül.
Mély töméssel ellátott vagy sérült fogak esetén fennáll a veszélye annak, hogy a fog alkalmazkodóképessége csökken és a fogmozgatás következében elhal a fogbél. Ebben az esetben a fog gyökérkezelésére vagy eltávolítására lehet szükség.

Állkapocs ízületi panaszok: Az állkapocs ízületi panaszok sokféle képen jelentkezhetnek, mint például fejfájás, fülfájás, rágási nehézségek és sokféle kialakulási okkal számolhatunk, mint például korábbi sérülések, öröklött hajlam, ízületi gyulladások, fogcsikorgatás, nem megfelelő harapási forma és sok egyéb egészségügyi állapot. Állkapocs ízületi problémák jelentkezhetnek a kezelés alatt, így, ha nyitási-csukási nehézséget, kattogást, fájdalmat tapasztal jelezze a kezelőorvosának, mert más szakorvosok kezelésbe történő bevonását teheti szükségessé.

Arc-, állcsont sebészeti beavatkozások: Az állcsontok növekedésének befejeződése után bizonyos harapási rendellenességeket csak azok műtéti áthelyezésével lehet korrigálni. A műtét altatásban történik, mely további kockázatot jelenhet, ezért lehetőség van a kezelés megkezdése előtt kezelőorvosával egy, maxillofacialis sebészt is tartalmazó teammel konzultálni.

A fogak oldalirányú elcsiszolása, sztrippelése: A fogak interproximális redukciója során az fogak szélességéből foganként és oldalanként maximálisan 0.25mm-t lehet eltávolítani. Leggyakrabban helyteremtésre (torlódás csökkentésére) vagy fogközi ínyvisszahúzódás miatt kialakuló „fekete háromszögek” méretének csökkentésére alkalmazzuk.

Harapás tökéletesítése: A kezelés végén számítani lehet egyes fogak korai, nem megfelelő érintkezésére. Ezek a minimális interferenciák a legegyszerűbben a rágófelszín kontúrozásával korrigálhatóak, mely kevés zománc elvételével jár.

Fogak alaki, méretbeli eltérései: Fogszabályozás során a fogak tengelyének egyenesbe állítása történik, mely esetén sokszor a rágóél eltér a rágósíktól. A fogak kopása, törése, alaki rendellenessége (csapfog) miatt szükség lehet további beavatkozásra. Ez történhet a kiálló zománcszél elvételével, csiszolásával, a fog tömőanyaggal történő kiegészítésével, súlyosabb esetben héj, korona alkalmazásával.

Íny kontúrja: A kezelés befejezésekor az íny eltérő mértékben boríthatja a fogfelszínt. Leggyakrabban a nem megfelelő tisztítás miatt az íny duzzadt, vörös, vérbő, fájdalmas lehet. Ennek oka, hogy a megtapadó lepedékben elszaporodó baktériumok ínygyulladást hoznak létre. A készülék eltávolításakor, a normál szájhigiéné visszaállásakor ez az állapot megfordítható. Az ilyenkor jelentkező vérzést nagyon gyakran nem a túlzott intenzitású fogmosás, hanem a korábbi nem megfelelő tisztításból fakadó gyulladás okozza. A fogak mozgatása során a lágyrészeket „tolhatják” maguk előtt, ami ugyan nem jár vérzéssel, de szintén duzzadtabb ínyt eredményez. Más esetekben az íny visszahúzódása (recessziója) figyelhető meg. A fogszabályozó kezelés befejezése után, szükség lehet az íny parodontológus szakorvos általi kezelésére.

Fogak színe: A fogszabályozás alatt a fogak tisztítása nehézkesebb, ezért az ételszínezékek, pigmentanyagok, dohányzásból származó elszíneződések nagyobb mértékben jelentkezhetnek. A kezelés végeztével a fogak polírozása során ezek nagy része eltávolításra kerül. Szükség esetén a fogszabályozást követően legalább 3-6 hónappal sor kerülhet kémiai fogfehérítésre.

Fogszabályozó levétele: A fogszabályozó levétele minden esetben a páciens és a kezelőorvos közös döntése alapján történik. Amennyiben a páciens nem elégedett a kezelés eredményével, bármilyen funkcionális vagy esztétikai panasza van kérheti, hogy a készülék ne kerüljön levételre. Abban az esetben, ha a készülék eltávolításra kerül további ilyen jellegű kifogással nem élhet.

Bölcsességfogak: A fejlődő bölcsességfogak előtörésük során újbóli torlódást okozhatnak a fogszabályozó kezelést követően. A bölcsességfogak eltávolítása nem feltétele a fogszabályozó felragasztásának, de fontos a hosszútávú követésük, szükséges esetben az eltávolításuk. Nyomon követésük röntgenfelvételekkel történhet.

Visszarendeződés / recidíva: A tökéletesen befejezett fogszabályozó kezelés sem garantálja az élethosszig tartó eredményt. Szervezetünk folyamatosan változás alatt áll, ez alól nem kivételek a fogaink sem. A fogak lassú vándorlása természetes folyamat, melyet örökre meggátolni nem lehet, így kisebb elmozdulások jelentkezhetnek a kezelést követően. A retenciós készülékek feladata, hogy az új pozícióba rendezett fogak körüli visszacsontosodási folyamatokig a fogak helyzetét megtartsa. Ez egy átlagos kezelés esetén is évekbe telhet, ezért nagyon fontos a retenciós készülékek utasítás szerinti hordása, máskülönben akár pár nap alatt a fogak elvándorolhatnak, ezzel rontva az elért eredményt és nehezítik a retenciós készülék további viselését.

Allergia: Habár nagyon ritka a fogszabályozásban alkalmazott fémekkel szembeni allergia, abban az esetben, ha ez mégis felmerül, úgy a kezelés módosítására vagy azonnali befejezésére lehet szükség! Amennyiben kórelőzményében fémmel vagy egyéb fogászatban használatos anyaggal szembeni allergiás tünete volt, jelezze a kezelőorvos felé.

Általános egészségügyi problémák: A szervezet egészét érintő betegségek, mint például csont, vér, hormonális stb. zavarok jelentősen befolyásolhatják a kezelés kimenetelét. Ezen túlmenően bizonyos vény nélkül kapható vagy receptköteles gyógyszerek is nehezíthetik a kívánt eredmény elérését. Bármilyen egészségügyi panasza van vagy gyógyszert szed tájékoztassa kezelőorvosát!

Dohányzás: A dohányzásnak számos káros hatása van a szájüregen belül, melyek ronthatják a fogszabályozás sikerességét. Többek között ínybetegséget, sebek lassabb gyógyulását, ínyvisszahúzódást, lassabb regenerációt, rákot okozhatnak. A dohányzás nem kizáró ok, de javasoljuk a dohányzás mellőzését!

Fogszabályozás felnőtt korban: Rögzített készülékkel életünk bármely szakaszában lehet fogakat mozgatni. Azonban tudni kell, hogy a kor előrehaladtával a kezelés nehezebb, lassabb, több óvatosságot és türelmet igényel. A fogazat jobban be van koptatva, a harapás jobban rögzült, ezek megváltoztatása nehezebb. A regeneráció mértéke csökken, így a retenciós fázis is tovább tart, akár élethosszig.

Terhesség, szoptatás: Nem kizáró ok, ugyanakkor a szájhigiénére (ínygyulladás, fogszuvasodás) fokozott figyelmet kell fordítani, a csontosodási folyamatok lassabbak lehetnek.

KEZELÉS MEGSZAKÍTÁSA, IDŐ ELÖTTI BEFEJEZÉSE: A páciens valamilyen személyes vagy egészségügyi ok miatt a kérheti a fogszabályozó idő előtti levételét. Ebben az esetben a kezelőorvos semmilyen későbbi felelősséggel nem tartozik. A kezelőorvos megszakíthatja vagy elutasíthatja a kezelést, amennyiben a páciens egészségét veszélyeztető helyzetet tapasztal, nem megfelelő tisztítás miatt fennálló nagymértékű ínygyulladást, fogszuvasodást diagnosztizál. A fogszabályozó készülék egyszer ragasztható, levételére és ismételt visszaragasztására nincs mód.

ÁTVETT ESETEK: Minden esetben azt tartjuk szerencsésnek, ha a fogszabályozó kezelést ugyanaz a fogszabályozó szakorvos kezdi, folytatja és fejezi be. Nincs mód arra, bizonyos sürgősségi eseteket leszámítva, hogy egy-egy aktiválást más-más orvos végezzen. Ilyen esetben semmilyen felelősséget nem tudunk vállalni. Más orvos által elkezdett vagy átvett esetek kezelését a szakorvos elutasíthatja.

TÁRSSZAKMÁK KEZELŐORVOSAINAK BEVONÁSA: Előfordulhat, hogy a kezelés során társszakmák képviselőit kell bevonnunk. Ilyen lehet többek között parodontológus (fogágy betegségek szakorvosa), szájsebész, implantológus, protetikus (fogpótlások szakorvosa), konzerváló fogorvos (gyökérkezelések, tömések), gnatológus (állkapocstízületi betegségek szakorvosa), logopédus. Ezen ellátások költségei a pácienst terhelik.

VÁRAKOZÁSI IDŐK, IDŐPONTOK, SÜRGŐSSÉGI ELLÁTÁS: Rendelőnkben a visszarendelt betegek mellett előfordulhatnak sürgősségi ellátást igénylő feladatok, illetve megtörténhet, hogy tervezett kezelési idő egy-egy páciensnél elhúzódik, így a legnagyobb igyekezetünk mellett is előfordulhatnak várakozások. További csúszásra adhat okot, ha a páciens nem jelenik meg a megadott időpontban, így kezelése a tervezett időben nem fejezhető be. Késés esetén előfordulhat, hogy a többi páciens érdekében, az elkésett új időpontot kap. Kérjük minden esetben érkezzen időben, a kezelés előtt végezze el fogai alapos tisztítását! Amennyiben az előre megbeszélt időpontban nem tud jönni, kérem mihamarabb, de legkésőbb a kezelést megelőzően 48 órával jelezze.